3-ploegenrooster voorwaarts

Een alternatief rooster voor de 3-ploegendienst is onderstaand ‘voorwaarts’ 3-ploegenrooster. Deze variant wordt voorwaarts genoemd, omdat de dienstenreeksen overgaan van vroeg naar laat naar nacht, met de klok mee.

3-ploegenrooster_voor

Dit rooster kenmerkt zich door de volgende eigenschappen:

Bedrijfstijd en ADV: De bedrijfstijd in de standaard drieploegendienst bedraagt 120 uur per week. De 40-urige arbeidstijd volgens rooster zal in de praktijk vaak leiden tot ADV-dagen.

Sociaal: De lange reeksen van vijf diensten beperken de mogelijkheden voor het sociale en gezinsleven. Hét grote voordeel voor drieploegenwerkers is gelegen in de vrije weekends.

Gezondheid: Ook deze voorwaarts roterende (V ->L -> N) drieploegendienst is een zwaar rooster. De start met de nachtdienst op zondagavond geeft een verlengde hersteltijd na de nachtreeks van vrijdagochtend 07.00 tot maandagochtend 07.00.

Flexibiliteit: Bij een verhoogde capaciteitsvraag  vormt overwerk in een zesde nachtdienst van vrijdag op zaterdag de oplossing om zonder onderbreking door te produceren met extra vermoeidheid en alertheidsrisico’s tot gevolg. Bij een lagere capaciteitsvraag kunnen diensten worden uitgeroosterd.

Diensten: De diensten zijn redelijk gebruikelijk met starttijden om 7.00 uur, 15.00 uur en 23.00 uur. Van maandag tot en met vrijdag lost de late dienst de vroege dienst af,  de nachtdienst lost de late dienst af en de vroege dienst weer de nachtdienst.

VLN_uitleg

Een aantal varianten van 3-ploegenroosters zijn: 3 ploegenrooster achterwaarts3-ploegenrooster voorwaarts en 3-ploegenrooster zonder nachten met weekend. Er zijn nog alternatieven hierop, bijvoorbeeld het 3-ploegenrooster voorwaarts voor 36 uur, een 3-ploegenrooster met 3 nachten en een 3-ploegenrooster zonder nachten met een verlengde dienst. Neem contact op voor de alternatieve vormen.