3-ploegenrooster zonder nachten met verlengde dienst

Een voorbeeld van een rooster voor de 3-ploegendienst zonder nachten met verlengde diensten is onderstaand rooster. Deze variant heeft geen nachtdiensten en het capaciteitsverlies wordt gecompenseerd door verlengde diensten van 9 uur en door een extra vroege en late dienst op zaterdag draaien.

3-ploegenroosters-zondernacht_9u-za

Dit rooster kenmerkt zich door de volgende eigenschappen:

Bedrijfstijd en ADV: Door toepassing van 9-uursdiensten over 6 dagen in de week ontstaat in dit rooster een bedrijfstijd van 108 uren bij een arbeidsduur van 36 uur per week. Een voorwaarde voor toepassing is dat het proces in de organisatie makkelijk kan worden onderbroken (zonder grote aan-/afloopverliezen).

Sociaal: Voor het vervallen van de nachtdiensten worden twee vrije zaterdagen per cyclus van drie weken ingeleverd. Dit voorbeeld is kortcyclisch, er zijn maximaal twee diensten van dezelfde soort gekoppeld: iedere week biedt ruimte voor sociale/gezinsactiviteiten, zowel overdag als ’s avonds.

Gezondheid: Zonder twijfel is dit rooster minder belastend dan drieploegenroosters met nachtdiensten. De start om 06.00 uur van de vroege dienst verkort de nachtrust, maar door de kortcyclische structuur is de opbouw van slaaptekort en vermoeidheid beperkt.

Flexibiliteit: Overwerken door het verlengen van diensten is toegestaan, maar dan krijgen de vroege en late diensten minder acceptabele begin-, respectievelijk eindtijden. Bij een tijdelijk verhoogde capaciteitsvraag is overwerk op zondag de meest voor de hand liggende oplossing.

Diensten: De diensten zijn 9 uur lang, van maandag tot en met zaterdag met starttijden om 6.00 uur en 15.00 uur.

3-ploegenroosters-zondernacht_9u-za_tijden

Een aantal andere varianten van 3-ploegenroosters zijn: 3 ploegenrooster achterwaarts3-ploegenrooster voorwaarts, 3-ploegenrooster voorwaarts alternatief, 3-ploegenrooster 3 nachten en 3-ploegenrooster zonder nachten met weekend.