3-ploegendienst

Er wordt vaak in drieploegendienst gewerkt om een bedrijfstijd van tussen de 100 en 130 uur per week te halen. De arbeidsduur is gemiddeld tussen de 36 en 40 uur per week, verdeeld over in ieder geval de vroege en late diensten in combinatie met nachtdiensten (of weekend werken). In de meeste roostervoorbeelden worden 7.00 – 15.00 – 23.00 uur als wisseltijden aangegeven, maar die zijn vanzelfsprekend te verschuiven naar 6.00 – 14.00 – 22.00 uur. Het is gebruikelijk dat er bij een drieploegendienst ploegentoeslag wordt betaald, meer informatie hierover kan gevonden worden op ploegentoeslagen.nl.

3-ploegenrooster_eigenschappen

Een aantal varianten van 3-ploegenroosters zijn: 3 ploegenrooster achterwaarts3-ploegenrooster voorwaarts, 3-ploegenrooster voorwaarts alternatief, 3-ploegenrooster 3 nachten3-ploegenrooster zonder nachten met weekend en 3-ploegenrooster zonder nachten met verlengde dienst.

3 ploegenrooster achterwaarts

3-ploegenrooster achterwaarts

Een veel voorkomend 3-ploegenrooster is het ‘achterwaarts’ 3-ploegenrooster. Deze variant wordt achterwaarts genoemd omdat de reeks diensten van nacht naar laat naar vroeg gaat.

Lees Meer

3 ploegendienst voorwaarts roterend

3-ploegenrooster voorwaarts

Een alternief een 3-ploegenrooster is het ‘voorwaarts’ 3-ploegenrooster. Deze variant wordt voorwaarts genoemd omdat de reeks diensten van vroeg naar laat naar nacht gaat.

Lees Meer

3 ploegendienst voorwaarts roterend alternatief

3-ploegenrooster voorwaarts alternatief

Een ander voorwaarts 3-ploegenrooster is het ‘voorwaarts alternatief’ 3-ploegenrooster. Deze variant is een alternatief voorwaarts rooster omdat de reeks diensten van vroeg naar laat naar nacht gaat, maar dan met een gemiddelde arbeidsduur van 36 uur per week.

Lees Meer

3 ploegenrooster 3 nachten

3-ploegenrooster 3 nachten

Deze variant van een 3-ploegendienst heeft 3 nachtdiensten en voor de dagen zonder nachtdiensten zijn de vroege en late dienst met een uur verlengd.

Lees Meer

3 ploegendienst zonder nacht

3-ploegenrooster zonder nachten met verlengde dienst

Een voorbeeld van een 3-ploegenrooster zonder nachten met verlengde diensten is dit rooster. Deze variant heeft geen nachtdiensten en de bedrijfstijd wordt gecompenseerd door de dienstlengte van 9 uur en door een extra vroege en late dienst op zaterdag draaien.

Lees Meer