4-ploegendienst

Er wordt in vierploegendienst gewerkt om een bedrijfstijd van rond de 144 uur per week te halen. Vierploegenroosters kunnen een kansrijke oplossing bieden voor bedrijven waar de drieploegendienst met overwerk een overbelasting van medewerkers veroorzaakt.

Veel roosters vallen onder de “semi-continue” ploegendienst. De arbeidsduur is gemiddeld ongeveer 36 uur per week, verdeeld over vroege, late, en nachtdiensten. Vaak wordt er gewerkt van maandag tot en met zaterdag, en is de zondag vrij van werk. Het is gebruikelijk dat er voor een 4-ploegendienst een ploegentoeslag wordt betaald, een overzicht van gebruikelijke toeslagen kan gevonden worden op ploegentoeslagen.nl.

4-ploegenroosters-roosterkenmerken

Een aantal varianten van ploegenroosters zijn: 4-ploegenrooster 136 u/w4-ploegenrooster 2-2-24-ploegenrooster 3-44-ploegenrooster kort cyclisch4-ploegenrooster minder nachten en 4-ploegenrooster 12 op/2 af.

4 ploegenrooster 2-2-2

4-ploegenrooster 2-2-2

Een “2-2-2” 4-ploegenrooster is een snelroterend rooster waarbij de medewerker steeds 2 vroege, 2 late en 2 nachtdiensten draait. Daarnaast is de zondag standaard vrij.

Lees Meer

4 ploegenrooster 3-4

4-ploegenrooster 3-4

Een “3-4” 4-ploegenrooster is een rooster die zich laat kenmerken door een reeks van minimaal 3 en maximaal 4 diensten achter elkaar. Meestal zijn dit ook dezelfde soort diensten.

Lees Meer

4 ploegenrooster minder nachten

4-ploegenrooster minder nachten

Het 4-ploegenrooster “minder nachten” is een rooster dat zich laat kenmerken doordat er minder nachten in het rooster te vinden zijn dan in andere 4-ploegenroosters.

Lees Meer

4 ploegendienst 12 op 2 af

4-ploegenrooster 12 op/2 af

Het vierploegenrooster 12 op/2 af is een bijzonder rooster: een snelroterend 8 weeks rooster voor vier ploegen, waarbij medewerker steeds 2 vroege, 2 late en 2 nachtdiensten draait. Gedurende 12 dagen wordt continu gewerkt en ieder tweede weekend ligt de productie stil en zijn alle ploegen vrij.

Lees Meer