3-ploegenrooster zonder nachten met weekend

Een voorbeeld van een rooster voor de 3-ploegendienst zonder nachten is onderstaand rooster. Deze variant heeft geen nachtdiensten en dit verlies aan capaciteit wordt gecompenseerd door 8-urige vroege en late diensten op zaterdag en zondag te draaien.

3-ploegenroosters-zondernacht_8u-wknd

Dit rooster kenmerkt zich door de volgende eigenschappen:

Bedrijfstijd en ADV: Dit rooster met 8-urige vroege en late diensten op zeven dagen in de week kent een bedrijfstijd van 112 uren bij een arbeidsduur van 37,3 uur per week. Een voorwaarde voor toepassing is dat het proces in de organisatie makkelijk kan worden onderbroken (zonder grote aan-/afloopverliezen).

Sociaal: Voor het vervallen van de nachtdiensten wordt veel vrije tijd in het weekend ingeleverd, wat als een grote sociale belasting wordt ervaren.

Gezondheid: Nachtdiensten ontbreken en met de standaarddienstlengte van 8 uren is de fysieke belasting door dit rooster beperkt. Voor collega’s die moeite hebben met de nachtdienst kan dit rooster een uitkomst zijn.

Flexibiliteit: Bij drukte kan een deel van de diensten met een half uur of een uur worden verlengd. Hierdoor kent dit rooster een hoge mate van flexibiliteit. In rustiger perioden kunnen vanzelfsprekend (weekend)diensten worden uitgeroosterd.

Diensten: De diensten zijn van maandag tot en met zondag met starttijden om 7.00 uur en 15.00 uur.

3-ploegenroosters-zondernacht_8u-wknd_tijden

Een aantal varianten van 3-ploegenroosters zijn: 3 ploegenrooster achterwaarts3-ploegenrooster voorwaarts en 3-ploegenrooster zonder nachten met weekend. Er zijn nog alternatieven hierop, bijvoorbeeld het 3-ploegenrooster voorwaarts voor 36 uur, een 3-ploegenrooster met 3 nachten en een 3-ploegenrooster zonder nachten met een verlengde dienst. Neem contact op voor de alternatieve vormen.