3-ploegenrooster achterwaarts

Een veel voorkomend rooster voor de 3-ploegendienst is onderstaand ‘achterwaarts’ 3-ploegenrooster. Deze variant wordt achterwaarts genoemd omdat de reeks diensten van nacht naar laat naar vroeg gaat.

3-ploegenrooster_achter

Dit rooster kenmerkt zich door de volgende eigenschappen:

Bedrijfstijd en ADV: De bedrijfstijd in de standaard drieploegendienst bedraagt 120 uur per week. De 40-urige arbeidstijd volgens rooster zal in de praktijk vaak leiden tot ADV-dagen.

Sociaal: De lange reeksen van vijf diensten beperken de mogelijkheden voor het sociale en gezinsleven. Hét grote voordeel voor drieploegenwerkers is gelegen in de vrije weekends.

Gezondheid: Deze drieploegendienst is een zwaar rooster. Er wordt vaak achterwaarts geroteerd (N →L → V); zo wordt de hersteltijd na de nachtdiensten iets verlengd.

Flexibiliteit: Bij een verhoogde capaciteitsvraag  vormt overwerk op zaterdag in de vroege dienst de belangrijkste mogelijkheid om de inzet te laten mee-bewegen. Dit leidt tot meer vermoeidheid en alertheidsrisico’s. Bij een lagere capaciteitsvraag kunnen diensten worden uitgeroosterd.

Diensten: De diensten zijn redelijk gebruikelijk met starttijden om 7.00 uur, 15.00 uur en 23.00 uur. Van maandag tot en met vrijdag lost de late dienst de vroege dienst af,  de nachtdienst lost de late dienst af en de vroege dienst weer de nachtdienst.

VLN_uitleg

Een aantal andere varianten van 3-ploegenroosters zijn: 3-ploegenrooster voorwaarts, 3-ploegenrooster voorwaarts alternatief, 3-ploegenrooster 3 nachten3-ploegenrooster zonder nachten met weekend en 3-ploegenrooster zonder nachten met verlengde dienst.